Bezienswaardigheden in de Dordogne

 

De Dordogne is een prachtige regio in zuidwest Frankrijk. U kunt er van alles zien en doen. Zo zijn er middeleeuwse stadjes zoals Saint-Jean-de-Cole, Rocamadour en Sarlat en vele indrukwekkende kastelen. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de vele grotten, waar u muurschilderingen uit de prehistorie kunt bewonderen. 

Wij hebben alvast een aantal bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet maar natuurlijk zijn er veel meer:

Saint-Jean-de-Cole

Op 15 km afstand van Saint-Jory-de-Chalais bevindt zich Saint-Jean-de-Côle, bekroond tot "Eén van de mooiste dorpen van Frankrijk".

De kerk met haar oude, houten entreehal, het in het twaalfde eeuw gebouwde kasteel van Marthonie, het brugje dat de rivier overspant en de huizen met door bloemen versierde gevels…er is zo veel te zien !!

Saint- Jean-de-Cole staat terecht op de lijst van mooiste Franse dorpen. Het is een prachtig plaatsje om doorheen te wandelen. Veel mooie oude huizen en een kasteel dat nog steeds privébezit is. En, oh ja, een Nederlandse makelaar voor het geval dat u niet meer weg wilt. Echt de moeite waard om er heen te gaan.

Grotten van Lascaux

In de Dordogne zijn erg veel mooie grotten en de bekendste daarvan zijn de Grotten van Lascaux. In deze grotten vind je prehistorische muurschilderingen die meer dan 17.000 jaar geleden zijn geschilderd.

Er zijn verschillende prehistorische dieren afgebeeld en de grot is in 1940 ontdekt.

Naast de Grotten van Lascaux, zijn ook de Grotten van Font de Gaume, Villars, Rouffignac en de Grotten van Proumeyssac zeker een bezoekje waard, vooral de laatste is erg bijzonder. Dit is een druipsteen grot waar u een rondleiding kunt volgen. Deze rondleiding begint met een prachtige muzikale lichtshow, waarbij u de grot van een hele andere kant kunt zien.

Thiviers

Thiviers staat op het hoogste punt van het heuvellandschap van de riviertjes de Côle en de Isle. De stad ligt sinds oudsher op een kruispunt van wegen: van de oceaan naar het zuiden, oost naar west. Van de Pyrénéen naar Parijs.

Thivers werd gesticht door de Galliers en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een belangrijke stad. Zoals iedere doorgangsstad werd Thiviers goed beschermd. Behalve de stevige muren eromheen, stond binnen in de stad ook een kasteel le château de Vaucocourt. 

In het centrum van de stad vindt u de Notre Dame, oorspronkelijk een kerk in Byzantijnse stijl, maar door middeleeuwse barbarijen regelmatig vernietigd. Toch is het een en ander bewaard gebleven, in de kerktoren hangen drie heel oude klokken, waarvan de oudste klok verwerkt is in het stadsembleem. Ooit wekte deze klok namelijk de stad bij een nachtelijke, onverhoede aanval en stelde zo de mensen van de stad in staat om zichzelf te beschermen.

In het centrum van de stad loopt u door eeuwenoude straatjes, smal en kronkelend. Aan die oude wegen staan stoms zeer oude herenhuizen met prachtig gebeeldhouwde voorgevels.

Iedere zaterdag is er markt in Thiviers. Eén van de grootste regionale markten in de omgeving, gespecialiseerd in de regionale producten: foie gras, noten, granen, vlees etc. .

In de maanden juni tot en met september kent Thiviers een flink aantal activiteiten zoals brocantes en speciale markten die voor toeristen erg leuk zijn: nachtmarkt, wijnfeest, de grote braderie.

Kasteel van Castelnaud

Het Kasteel van Castelnaud is een prachtig kasteel gelegen op een berg boven de Dordogne rivier. Het is een imposant gebouw dat lijkt te waken over de omgeving. De ligging in combinatie met de rivier en de omliggende natuur, vormt een prachtig plaatje. Vanaf het kasteel heeft u een weids uitzicht op het landschap en op het vlakbij gelegen Kasteel van Beynac. Het kasteel van Castelnaud is een prachtig middeleeuws kasteel, dat wordt gezien als één van de mooiste van Frankrijk. U kunt het kasteel van binnen en van buiten bewonderen. Een leuk uitje voor het hele gezin!  Binnen vind u een museum  over het leven in de middeleeuwen en de rol van het Kasteel van Castelnaud. Dit is een interessant museum met onder andere een grote collectie aan wapens. Ook kunt u er een rondleiding volgen, die een aantal keer per dag in het Nederlands wordt gegeven. Voor de kinderen worden er ridderspelen en demonstraties van middeleeuwse wapens georganiseerd. Een echte aanrader dus voor een leuke dagtrip!

Rocamadour

Rocamadour is een echt bedevaartplaats in Frankrijk. Het stadje is gebouwd op en tegen een rots en ziet er daardoor erg bijzonder uit. Onderaan de rots vind u het gezellige middeleeuwse stadje, iets hoger staat een mooie kerk en helemaal bovenaan staat een kasteel. In de middeleeuwen besloot Sint-Amadour zich op deze plek te vestigen en na zijn dood is hij in een tombe in de rots begraven. Zijn lichaam is later helemaal intact gevonden en de plaats is toen naar deze heilige vernoemd. Tegenwoordig kunt u in Rocamadour de vele religieuze plekken bewonderen. Er zijn vele kerken, kathedralen en kapelletjes, die allemaal de moeite waard zijn. Het kasteel bovenop de rots is te voet of met een lift te bereiken.  Het stadje onderaan de rots is erg gezellig met smalle straatjes vol met restaurantjes, middeleeuwse huisjes en winkeltjes. 

Hier kunt u zeker een paar uur spenderen.

Sarlat

Sarlat is één van de populairste bestemmingen in de Dordogne. Het is een mooie historische stad, waarvan de binnenstad zelfs autovrij is. U kunt hier dus perfect rondstruinen en alle straatjes ontdekken. De sfeer is erg authentiek en het lijkt alsof men terug in de tijd is gegaan naar de middeleeuwen. Overal staan herenhuizen die vaak nog uit de 14e eeuw stammen. Daarnaast vind u hier gezellige terrasjes die altijd vol zitten. In de zomer zijn er vaak ook leuke straatmuzikanten. Het mooiste deel van de stad bevindt zich rond het Place du Peyrou. Hier staan vooral mooie middeleeuwse huizen en gebouwen, waaronder de St. Sacredos Kathedraal en het Présidal Paleis. Ook het Place de la Liberté is erg populair. Uiteraard staan ook hier weer mooie huizen uit de 14e tot 17e eeuw en zijn er ontzettend veel terrasjes om lekker te genieten.

Ga je op woensdag of zaterdag naar Sarlat dan zijn er ook grote markten waar heerlijke streekproducten verkocht worden. Gewoon een keertje rondlopen en de mysterieuze steegjes bezoeken die uitkomen op binnenplaatsjes met fonteinen, wachttorens en trappen. 

Les Jardins Château de Marqueyssac

De tuinen van Marqueyssac zijn een aanrader voor zowel jong als oud. Het is een verzameling van bijzonder gesnoeide Buxusboompjes, kronkelende paden, vrijlopende pauwen, speelplaatsen en een groen bos. Dit alles is gelegen op een rots met een prachtig uitzicht op de Dordogne vallei en de kastelen van Beynac en Castelnaud. De tuinen zijn erg groot en u kunt hier genieten van een lange wandeling. Er zijn ongeveer 150.000 buxusbomen aanwezig die tweemaal per jaar worden gesnoeid door 5 hoveniers. In de zomer kunt u hier op donderdagavond een mooie wandeling maken: de tuin is dan namelijk verlicht met duizenden kaarsen. Dit is een erg romantisch uitstapje en is dus ook zeker een aanrader. Naast de tuinen bevindt zich ook een mooi kasteel met een paar terrasjes waar men kan genieten van een lekker kop thee of een ijsje.

Speciaal voor kinderen:

Ferme Chene de Greletti

Altijd al een keer op een ezel of pony willen rijden? Dat kan !!

Op een afstand van 2,7 km vanaf het centrum van Saint-Jory-de-Chalais ligt deze boerderij. Hier worden voor kinderen tripjes op een ezel of pony georganiseerd.

De eigenaresse is vriendelijk en spreekt Nederlands. 

Vélorail 

Als bestuurder van een pedaaltreintje rijdt u over een oude spoorweg, tussen valleien en beken. Leuk voor jong en oud. Elke vélorail is geschikt voor 5 personen. De Velorail maakt gebruik van het oude goederenspoor tussen Thiviers en Excideuil.

In Corgnac kunt u op deze spoorfiets stappen en over het spoor naar Thiviers fietsen.

Klauterbos en andere activiteiten 

Naast het recreatiemeer bij Bussieres-Galant is een groot klimbos.

Kinderen, zowel klein als groot, kunnen hier hun energie kwijt.

Ook bij Rouffiac en Nontron vindt u leuke klim-en klauterbossen. 

Daarnaast is er in La Cornille ook een avonturenpark

Dierentuin

In Vigen ligt het schitterende dierenpark Du Reynou, waar de dieren in semi- vrijheid leven. Het is een mooi, ruim opgezet dierenpark, waar u, langs goed aangegeven routes, ruim 400 dieren kunt zien. De kasteeltuinen lenen zich voortreffelijk voor wandelingen en u kunt hier ook picknicken.